Een visie-avond met een visie

21 april 2018 door Liesbeth


Zaterdagavond 21 april werd de concept dorpsvisie gepresenteerd aan ongeveer een derde van onze bewoners, prima opkomst! De visie werd voorgelezen door Ad en Marja en had de titel “eigenzinnig en betrokken”. Er is gesproken over wat ons bindt, over de krimp, voorzieningen, milieu, energie, verkeer en versterking.

Zonder uitputtend te willen zijn, wil ik hier wel nog enige punten noemen die in de bespreking naar voren kwamen. Zoals het feit dat er toch een steeds groter aantal mensen  met pensioen zijn. En dat ouderen misschien ook meer hulp nodig hebben, en hoe houden we voorzieningen in de lucht? Er is genoemd dat we allemaal huisdieren hebben. Er is behoefte aan een urnenmuur, wezenlijk anders dan het begraven van de urn na een crematie. Aangezien we een aantal boerderijen hebben zonder grond, bestaat de kans dat de boerenschuren kunnen worden gebruikt voor het starten van bedrijven, willen we dat?

Eindconclusie: we onderscheiden ons  door het naoberschap, dat we niet moeten organiseren, maar wel mogelijk moeten blijven laten zijn. Het moet blijven zoals het is, maar aangepast aan de nieuwe  ontwikkelingen (als voorbeeld 5G en bij aardbevingsbestendig maken van woningen ze gelijk ook leeftijdsbestendig maken). Daarnaast is de wens ook om met elkaar verder te kijken naar mogelijkheden om met elkaar energie neutraal te kunnen leven.

De op- en aanmerkingen worden door de visiegroep meegenomen. Het stuk zal gaan dienen als uitgangspunt voor VDO in gesprekken met de gemeente en anderen. Het is een levend stuk, dus zal in de tijd steeds bijgesteld worden, en aangepast aan de veranderingen in die tijd. Hoe dit exact zal gaan gebeuren is nog niet bekend.

Geplaatst in Algemeen nieuws

Advertenties