feest ijsvereniging, al 90 keer

11 februari 2018 door Liesbeth

Het was negentig jaar geleden dat in Oldenzijl de IJsvereniging werd opgericht. Het dorp was uitgenodigd om op 10 februari in het feestelijk aangeklede dorpshuis te komen genieten van een kop snert. Ruim twintig dorpsbewoners lieten zich deze goed smaken. Ondertussen werden er oude foto’s van het dorp in winterse tafelen geprojecteerd. De gesprekken gingen al snel over wie is wie en waar is dat. Spontaan deed Jeanine Meijer de oproep een soort archief over het dorp aan te leggen om het verleden voor de toekomst te bewaren. Een goed idee om nader uit te werken.
De dag voorzag ook in winterspelen. Helaas zat het weer niet mee. In aanloop van het feest begon het te vriezen, maar de vorst had het land weer verlaten. De geplande ijsbaan op het schoolplein was letterlijk van de baan. Het bestuur had voor de kinderen als alternatief allerlei indoor winterspelletjes bedacht. Al snel hadden de kinderen door dat je best hard kan gaan met priksleeën op een skateboard.
Formeel heet de IJsvereniging de Hardrijderijvereniging Oldenzijl. In de oude notulen staan niet alleen de uitslagen te lezen van alle wedstrijden. Ook werden er loterijen georganiseerd. Die traditie bestaat nog steeds. Ad Prins vertelde tijdens het feest dat de verenigingskas daardoor goed gespekt was. De laatste jaren is er immers geen strenge winter geweest. Schaatsen op de Meistermaar of striekiezerglieden op de gracht van Klaas en Gea Dijksterhuis zat er niet meer in. Geld uitgeven hoefde niet. Het bestuur van de IJsvereniging had daarom besloten het dorp Oldenzijl een cadeau te geven. Een cadeau dat past bij de donkere dagen van de winter. Om 15.00 uur overhandigde Ad het cadeau aan Louis als voorzitter van VDO. VDO mag op kosten van de IJsvereniging voor het dorp een Vlaggenmast kerstboomverlichting kopen. Louis sprak namens VDO zijn dank uit voor dit mooi cadeau. Waar de verlichting straks komt te hangen, wordt met alle Oldenzielsters besproken, zo zei hij.
De IJsvereniging kreeg zelf ook nog een cadeau. Jeanine had op zolder een oude, maar nog steeds gave slee gevonden. Waarschijnlijk staat die nog op een van de oude foto’s. Ze overhandigde de slee aan Ad met de woorden dat ze hoopte dat het de komende vijf winters ijstijd zou worden, zodat we met z’n allen weer op het ijs kunnen. De slee gaat een mooie plek krijgen in het dorpshuis, samen met de andere attributen van de Ijsvereniging.

Geplaatst in IJsvereniging

Advertenties