Een visie-avond met een visie

21 april 2018 door Liesbeth


Zaterdagavond 21 april werd de concept dorpsvisie gepresenteerd aan ongeveer een derde van onze bewoners, prima opkomst! De visie werd voorgelezen door Ad en Marja en had de titel “eigenzinnig en betrokken”. Er is gesproken over wat ons bindt, over de krimp, voorzieningen, milieu, energie, verkeer en versterking.

Zonder uitputtend te willen zijn, wil ik hier wel nog enige punten noemen die in de bespreking naar voren kwamen. Zoals het feit dat er toch een steeds groter aantal mensen  met pensioen zijn. En dat ouderen misschien ook meer hulp nodig hebben, en hoe houden we voorzieningen in de lucht? Er is genoemd dat we allemaal huisdieren hebben. Er is behoefte aan een urnenmuur, wezenlijk anders dan het begraven van de urn na een crematie. Aangezien we een aantal boerderijen hebben zonder grond, bestaat de kans dat de boerenschuren kunnen worden gebruikt voor het starten van bedrijven, willen we dat?

Eindconclusie: we onderscheiden ons  door het naoberschap, dat we niet moeten organiseren, maar wel mogelijk moeten blijven laten zijn. Het moet blijven zoals het is, maar aangepast aan de nieuwe  ontwikkelingen (als voorbeeld 5G en bij aardbevingsbestendig maken van woningen ze gelijk ook leeftijdsbestendig maken). Daarnaast is de wens ook om met elkaar verder te kijken naar mogelijkheden om met elkaar energie neutraal te kunnen leven.

De op- en aanmerkingen worden door de visiegroep meegenomen. Het stuk zal gaan dienen als uitgangspunt voor VDO in gesprekken met de gemeente en anderen. Het is een levend stuk, dus zal in de tijd steeds bijgesteld worden, en aangepast aan de veranderingen in die tijd. Hoe dit exact zal gaan gebeuren is nog niet bekend.

Opgenomen in Algemeen nieuws

quilt-hulp gezocht!

16 april 2018 door Liesbeth

In het weekend van 8-9-10 juni vindt er weer HET Quiltfestival van Groningen (Nederland?) plaats. Wie wil en kan één of meerdere uurtjes bardienst draaien, koffie en thee, mogelijk broodjes? Je kunt je opgeven bij Louis of Martijn, info@oldenzijl.nl, of liesbethspan@gmail.com (Louis leest de mail niet zo heel vaak…..)

Opgenomen in Activiteiten, Algemeen nieuws

Dorpsvisie

11 april 2018 door Liesbeth

Op zaterdag 21 april, om 16.30 wordt de proef versie van de dorpsvisie gepresenteerd. Hopelijk komt iedereen zodat de schrijvers en niet-schrijvers met elkaar in gesprek komen en we er samen een inspirend geheel ervan maken.

Opgenomen in Activiteiten, Algemeen nieuws

Jam Sessie!

11 april 2018 door Liesbeth

Zaterdagavond 28 april is er weer een jam sessie avond in het dorpshuis. Regulier open van 16 uur, en het jammen vanaf 19.30 uur. Neem je muziekinstrument mee, vocaal, acoustisch, elektrisch, beginnner en gevorderde. Slechts één voorwaarde: heb plezier!

Opgenomen in Activiteiten

Kwantiteit of kwaliteit?

3 april 2018 door Liesbeth

Tweede Paasdag, en als je geen aankondiging had gezien had je het toch kunnen weten, was het traditionele neut’n schaiten. Een man of elf? Een kind of zes? Maar wat een lol. De kinderen vonden heel veel eieren, Ibo vond het gouden ei. Het kinder neut’n schaiten werd gewonnen door Sam, een tweede plek voor? en een derde plek voor Tess.

De rollades gingen naar Raymond, Danny en Louis. En voor de rest veel plezier, behalve voor Abel die gewond, en al voor het eierzoeken, moest afhaken. Gelukkig viel het uiteindelijk mee en kon hij weer lachen lang voordat iedereen weer naar huis ging, na het gezamenlijk opruimen, afwassen en aanvegen.

Kwaliteit dus, en een hoge kwantiteit aan eitjes!

Opgenomen in Activiteiten

Waterstanden 2018

1 april 2018 door Liesbeth

januari:

 

februari

 

maart: 34,8 mm

Opgenomen in Waterstanden

nieuwe directeuren voor het Hogeland

26 maart 2018 door Liesbeth

Directeuren voor Het Hogeland bekend

Mevrouw Jojo Bottema en de heer Lex van Geffen zijn benoemd tot beoogd directeur voor de gemeente Het Hogeland. Zij vervullen deze functie vanaf de start van de nieuwe gemeente Het Hogeland op 1 januari 2019. Met deze benoeming zetten de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond een verdere stap in de richting van de nieuwe ambtelijke organisatie.

Beide beoogd directeuren hebben hun sporen reeds verdiend in onder meer de organisaties die onderdeel uit gaan maken van Het Hogeland. Jojo Bottema is op dit moment werkzaam als gemeentesecretaris van gemeente De Marne. Lex van Geffen is werkzaam als directeur van Werkplein Ability.

Samen met de onlangs benoemde beoogd gemeentesecretaris Paul van Vilsteren, vormen de beide directeuren het directieteam van de nieuwe gemeente Het Hogeland. Aan het roer van deze gemeente geven zij vorm aan de visie Ruimte! en doen zij recht aan de wensen van inwoners, medewerkers, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties.

 

Opgenomen in Algemeen nieuws, gemeentenieuws

Neut’nschaiten 2018

16 maart 2018 door Liesbeth

Op Tweede Paasdag 2 april is er weer het jaarlijkse neut’nschaiten. Vanaf 14 uur is het dorpshuis open, en vanaf 14.30 kunnen de walnoten geplet worden.

De eerste vijf ronden voor  rollades, de tweede vijf rondes voor geld. En natuurlijk een kinderbaan en eieren zoeken. Iedereen is van harte  welkom!

 

 

 

Opgenomen in Activiteiten

Over kampioenen, poedels en wat er gebeurt als je geen geduld hebt.

16 maart 2018 door Liesbeth

Tja, waar zal ik beginnen? De kampioen dan maar: Louis heeft dit jaar het beste resultaat gehaald bij de langdurige biljartcompetitie van biljartvereniging ’t Keutje. Frans heeft de barrage van Bouke gewonnen: Frans heeft de poedelprijs!

Maar hoe zat het nu met dat geduld? Dat was afgelopen week, de avond van de laatste speelronde. Die ging niet door. En waarom niet? Nou dat was omdat toen Bouke kwam er nog niemand was en hij naar Danny ging. Toen kwam Frans, en die dacht: niemand? Ik zet de verwarming uit en ga naar huis. Op de terugweg kwam hij Anton tegen, maar Frans zag het niet meer zitten om terug te gaan. Dus Anton dacht: dan maar naar huis. Bouke kwam terug, maar er was nog steeds niemand (?) dus ging maar terug naar Yes. Paul liep op zijn gemak naar het dorpshuis, maar het was donker, en ook hij draaide om. Hij was thuis toen Klaas langs zijn huis liep, richting dorpshuis. Maar het was daar donker, en hij ging dus maar terug naar Gea. En nog later fietste Louis naar het dorpshuis, en die ging dus uiteindelijk terug naar Liesbeth.

En dat is de reden waarom de competitie eigenlijk niet helemaal is gespeeld, en (sssssstttt) misschien eigenlijk wel de reden dat Louis heeft gewonnen.

Opgenomen in Algemeen nieuws

Tekenclub?

11 maart 2018 door Liesbeth

De tekenclub is, na hoeveel jaar wel niet, helaas gestopt. Met dank aan de leden en de leraren van al die jaren en voor al die jaren!

 

Opgenomen in Activiteiten, Algemeen nieuws

Advertenties