brief van VDO over lantaarnpalen en scholensluiting

11 augustus 2014 door Liesbeth

Beste VDO leden,
De laatste maanden is het erg onrustig geweest in het dorp, vooral over de plotseling geplaatste lantaarnpalen en de sluiting van de school in Oldenzijl. Het bestuur begrijpt heel goed dat jullie graag op de hoogte gehouden willen worden van één en ander en natuurlijk doen we dat ook, maar dit kan helaas niet altijd direct. Wij hebben ervoor gekozen de verschillende overleggen af te wachten en daarna een brief te versturen naar de VDO leden.

Verlichting:
Ons dringende verzoek, vanuit de buurtschouw en de dorpenronde, om contact op te nemen met dorpsbelangen alvorens de lichtmasten te plaatsen i.v.m. onze wensen is genegeerd. Op 24 maart 2014 zijn er zonder overleg lantaarnpalen geplaatst.
Vanuit dorpsbewoners/bestuur VDO is er een brief naar de gemeente gestuurd om ons ongenoegen te uiten over de gang van zaken.
Hierop heeft de gemeente gereageerd door het gesprek aan te gaan met het bestuur van VDO.
Er zijn twee gesprekken gevoerd en de gemeente heeft excuses aangeboden voor het zonder overleg plaatsen van de lantaarnpalen. De gekozen materialen zijn echter conform het Beleidsplan Openbare Verlichting, wat in 2010 door de raad van de gemeente Eemsmond is vastgesteld.
Het betreft een binnen gebied met weinig bebouwing en er is geen discussie mogelijk. Wel is er op ons verzoek gekozen voor dynamische verlichting: geeft meer licht op het moment dat er iemand langs gaat en dimt vervolgens na een bepaalde periode wanneer er geen vraag is.
Er is gezegd dat discussie niet mogelijk is, maar we hebben wel gevraagd om het verzoek voor andere lantaarnpalen weer bij het college neer te leggen.
Openbare verlichting langs de Battenweg zal nog geplaatst worden. Gelet op de situatie op dit gedeelte (hoofdzakelijk bebouwing langs dit gedeelte weg) worden hier masten geplaatst met een lengte van 4.00 meter met een paaltoparmatuur.
Ook aan het eind van de Oldenzijlsterweg zal er nog openbare verlichting geplaatst worden, maar we hebben nog geen bericht wanneer dit gedaan gaat worden.
Wanneer wordt de rest van de openbare verlichting in Oldenzijl vervangen? Masten worden afgeschreven in 40 jaar en de armaturen in 25 jaar. In deze periode zal de overige openbare verlichting in Oldenzijl worden vervangen.

Verdere onderwerpen:
Stand van zaken Essentaksterfte: er is een inventarisatie door de hele gemeente gehouden. Naar aanleiding van deze inventarisatie zijn de totale kosten berekend voor het verwijderen en eventueel herplanting en is dit budget aangevraagd bij college en raad. Wanneer het gevraagde geld beschikbaar wordt gesteld wordt, op basis van een prioriteringslijst, gestart met de werkzaamheden.
Grotere spiegel hoek Hommesweg/Oldenzijlsterweg: zal t.z.t. geplaatst worden.

Beste mensen,

Gisteravond hadden we in het dorpshuis in Oldenzijl een avond voor en door ouders van de Schutsluis en Oldenzijlsters over de voorgenomen sluiting van de Schutsluis.
De opkomst was goed, met zo’n tien ouders en tien mensen uit Oldenzijl. Ook was Linda Visser, raadslid van de SP en oud-leerling van de Schutsluis, aanwezig. Een vijftal ouders had zich voor de avond afgemeld omdat ze niet konden komen.
De discussie en de sfeer waren goed, en we hebben het gehad over wat we als ouders, dorp en MR kunnen doen om sluiting van de Schutsluis te voorkomen. Een vijftal ouders was dinsdagavond naar de bijeenkomst van “Stichting behoud kleine scholen” geweest in Garnwerd en heeft daar presentaties gehad van verschillende inspirerende voorbeelden uit het hele land waar het is gelukt om kleine scholen te behouden. Uit alle voorbeelden bleek dat het vooral belangrijk is dat alle partijen met elkaar in gesprek blijven.
Kort samengevat hebben we gister afgesproken dat we met een kerngroepje de verschillende mogelijkheden gaan onderzoeken.
Bijvoorbeeld het oprichten van een eigen stichting/aansluiten bij waar ze Den Andel mee bezig zijn of een school in de vorm van een cooperatie of bijvoorbeeld de optie van fuseren met de school in Zandeweer, als daar genoeg draagvlak voor is bij ouders, bestuur, leerkrachten etc. en de kwaliteit van onze school behouden kan blijven. Uit de bijeenkomst bleek dat de identiteit van de Schutsluis als openbare Daltonschool heel belangrijk wordt gevonden, evenals de voordelen die een kleine school oplevert.
Afgesproken is dat we, als we meer duidelijkheid hebben over de mogelijkheden, deze met ouders, bestuur etc. gaan bespreken om te kijken wat het draagvlak is. Na de vakantie heeft de MR een gesprek met Lauwers en Eems, en de MR wil graag input van ouders welke vragen er zijn, wat we willen en waar er draagvlak voor is. Je vragen aan L & E kun je mailen naar h.weidema@gmail.com, t.n.v. de MR.
Ook is afgesproken dat de MR van haar bevoegdheid gebruik gaat maken om (voordat het gesprek met L & plaatsvindt) de begroting van Lauwers en Eems op te vragen. Uit de bijeenkomst in Garnwerd bleek dat dat soms veel duidelijkheid kan geven over de prioriteiten die gegeven worden aan de geldstromen en hoe die over de verschillende scholen verdeeld zijn. Lauwers en Eems geeft toe dat zij de financiele gevolgen van hun voorstel nog niet heeft doorgerekend.
Let wel, ongeacht wat Lauwers en Eems in de persberichten heeft gecommuniceerd, is het besluit nog niet genomen dat de Schutsluis dicht gaat!
Voor het kerngroepje hebben zich tot nu toe 8 mensen aangemeld: Vita, Harmannes, Linda, Annet, Lonneke, Manda, Marjolein en Geje, en Dicky stelt zich beschikbaar voor concrete klussen. Ikzelf en Geje zijn de komende 4 weken op vakantie, als je iets in wilt brengen of doen, kun je contact opnemen met andere mensen in het kerngroepje.

Tot slot nog wat nieuws van Wiebo namens de ouders uit Zandeweer (ik heb Lonneke gevraagd om even contact op te nemen met Wiebo):
“In Zandeweer hadden we gisteren ook een goed bezochte bijeenkomst. Dat waren deels ouders van de school, deels betrokken inwoners uit het dorp en vertegenwoordigers van de besturen van verenigingen in het dorp. Iedereen heeft zijn of haar steun voor onze plannen (nog niet concreet overigens) toegezegd en iedereen wil zich sterk maken om onze school open te houden. Er is een breed ongenoegen over de handelwijze van L&E, niet alleen betreffende de Onnema, ook betreffende de andere scholen. Dus voor ons een goede opbrengst en de bevestiging die we nodig hadden om door te gaan op de weg die we zijn ingeslagen. We maken een verslag van de bijeenkomst die we jullie zullen toesturen. Foto’s van de bijeenkomst staan op zandeweer.com onder het kopje ‘foto’s’.
Maandag maken we een verdere planning van de dingen die we op korte termijn en langere termijn willen doen. Woensdag hebben we een overleg met Marianne Volp waarin we ons standpunt zullen toelichten. Met natuurlijk de centrale vraag om eerst maar een streep door de plannen te zetten zodat we ook echt een dialoog over het oplossen van de knelpunten van L&E kunnen starten. Het lijkt me handig als we liefst voor de vakantie een afspraak met jullie kunnen hebben om de plannen af te stemmen en te kijken hoe en op welke momenten we samen kunnen optrekken”.

Verslag ouderavond sluiting school

Geplaatst in Algemeen nieuws

Advertenties